U korpi:         
[ DIN | EUR ]

Roman

Spokoj
Autor: Ahmet Hamdi Tanpinar
br. str.: 432
povez: tvrd povez
Format: 14x21 cm
Pismo: latinica
ISBN: 978-86-7346-833-4
Godina izdanja: 2012
Izdavač: Dereta
Cena: 1.540,00 DIN
Količina
Cena sa popustom: 1.232,00 DIN

ROMAN KOJI JE PROMENIO TURSKU KNJIŽEVNOST...
DA LI JE LJUBAV UVEK NAVIKA I DA LI VOLIMO SAMO ONE KOJI SU PORED NAS ?
DA LI JE LJUBAV SPOKOJ ILI JE SPOKOJ LJUBAV ?

Neobični mladić Mumtaz glavni je junak ovog čudesnog romana. Opterećen ranim gubitkom porodice, dolazi da živi kod rođaka Ihsana u Istanbul. Ihsan preuzima ulogu njegovog učitelja i vodiča kroz istoriju, muziku i poeziju. Predvečerje Drugog svetskog rata navodi glavne junake da se zamisle nad sudbinom sveta koji se ubrzano menja i da pokušaju da nađu spokoj.

Kompletna fabula prvog dela smeštena je samo u jedan dan, da bismo se u drugom delu vratili u godinu magičnog susreta Mumtaza i Nurine.

 Turska kultura je za Tanpinara odraz i manifestacija „civilizacije unutrašnjeg sveta", koja je iznedrila ljude čvrstog morala, one koji su verno ispunjavali svoje duhovne obaveze, prošli određenu duhovnu obuku i obuzdali strasti.

Roman opisuje Mumtazovo traganje za „unutrašnjim poretkom - harmonijom", koji bi mu doneo mir. U njemu se prepliću bolest, smrt, prirodno, natprirodno, civilizacija, problematika društva, različita stanja duha i shvatanja estetike. Ali, iznad svega preovlađuje Mumtazova i Nuranina ljubav. Pošto je okvir u kome se ova ljubav odvija sâm grad, i Istanbul se doživljava bezmalo kao lik u romanu.

 

Mumtaz je verovao da muzika sadrži sve - istanbulski pejzaž, našu civilizaciju, prljavštinu, rđu i ono lepo u nama...

 

Komentari Dodaj komentar
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.
S knjigom oko sveta